coltringus dot com

En sporadisk blogg med betydningsløse innfall og utfall – om tilværelsens gnuff og merkverdigheter

Spiller du fiolin, søster -?

  28. august 2009 | Bli den første til å kommentere

Mullova, Mullova ... Her sitter man, i anstendig selskap, og ser Viktoria Mullova i Mendelssohns fiolinkonsert. Og så må man allikevel drapere servietten diskret over fanget, allerede før hun er halvveis i allegroen.

Det verste med å bli godt voksen, er tanken på alt du ikke har gjort. Du har kun én sjanse – og sløser den, i pur undommelig skjødesløshet.

Jeg for eksempel, har aldri ligget med en fiolinist. Jeg skal antagelig helles i min urne uten å vite hva det er. Gripe fatt i nattsøster, velte medisineringen, og gispe desperat: «Spiller du fiolin, søster -?»

Selv sosialøkonomer kan være følsomme og yndig pågående, det skulle man ikke tro, men det er kjekt å ha fått med seg. Og eiendomsmeglere, når jeg tenker etter. Ihvertfall i gamle dager. For ikke å snakke om lærerinner og radiodamer på jazzklubb. Men det er nok noe eget med fiolindamer. Det skjønner man først nå.

Dette forbannede ungdommelige alvorssinn, denne ungbornerte adstadighet som hemmet utfoldelsen. Pueril prippenhet og fantasiunderskudd! Hva hindret meg i å oppsøke musikkonservatorier, når jeg tenker etter? Kunne jeg ikke ha droppet alt og hjulpet en ung kvinne med å bære fiolinen fra Chateau Neuf?

Mullova, fiolindame …

Med hånd så følsomt festet om buen, og armen som pumper sitrende vellyst og myke klager ut av purt tre. Intenst og usentimentalt, med kalkulert lidenskap beføler hun strengene i rytmiske, hissige støt.

Denne stønnende vibrato i kadensene, de pirrende forvrengninger og forsinkelser, så man fumler febrilsk med servietten når vertinnen skjenker mer vin.
- Jeg visste du ville kose deg, Erik. Du liker musikk.

Del på:
 • Print
 • email
 • PDF
 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • MySpace

Relaterte artikler:

Kommentarer

Ikke vær bleik. Si hva du mener.

 • Oppdateringer på e-post

 • Dagens musikalske godbit

  The Black Saint and the Sinner Lady
  Del 2 av Mingus' mesterverk, en av de beste orkestreringer i jazzhistorien:
  02 Charles Mingus - Duet Solo Dancers.mp3

 • Kategorier

 • Stikkord

 • Recently on Last.fm

  • Add to Technorati Favorites